Trygg idrott

Trygg idrott

Trygg idrott

En trygg idrott är en idrott fri från mobbning, trakasserier, hot, våld och övergrepp. En idrott där alla känner sig välkomna och delaktiga och får delta och utvecklas efter sina egna förutsättningar.

För att åstadkomma detta måste vi arbeta utifrån den värdegrund som idrottsrörelsen gemensamt kommit fram till. Den omfattar de fyra grundpelarna:

  • Glädje och gemenskap
  • Demokrati och delaktighet
  • Allas rätt att vara med
  • Rent spel

Inom Gävle Skidkamrater råder nolltolerans mot all form av mobbning, trakasserier, hot, våld och övergrepp. Alla – både barn, ungdomar och vuxna – ska kunna idrotta utan att riskera att utsättas för något av detta.

Trygghetsperson

Under hösten 2023 har vi tillsatt en trygghetsperson, vars ansvar är att granska våra styrande dokument och att dessa efterlevs.

Om det är några frågor, synpunkter eller någon som ni vill rapportera kan ni vända er direkt till trygghetspersonen:

Matilda Forsström
Tel: 073 068 76 89
Epost: matilda.forsstrom92@gmail.com

Utbildade ledare

Våra ledare skall genomgå följande utbildningar som minimum:

  • RF-SISUs grundutbildning för tränare
  • Svensk Skidförbundets grundutbildning för tränare
  • Första hjälpen (Specialanpassad för vår verksamhet genom RF-SISU)

Tveka inte om du är orolig över något!
Om du reagerat på något i i föreningens verksamhet:

1. Ta i första hand upp dina synpunkter eller upplevelser med aktuell tränare/ledare.

2. Vänd dig till föreningens styrelse om ledaren inte lyssnar eller om det finns andra hinder att vända sig direkt till ledaren. Styrelsen är ytterst ansvarig i föreningen och kan till exempel avsluta ett samarbete med en tränare.

3. Om det finns hinder att vända sig till föreningens styrelse, såsom personkopplingar eller att oron är kopplad till styrelsen, kan du höra av dig till Svenska Skidförbundet via, tryggidrott@skidor.com.

4. Det går även att ta kontakt med RFSISU Gävleborg där det finns sakkunniga i barn- och ungdomsidrott som kan hjälpa till att föra dialog med föreningen eller guida dig rätt.

5. Om ett ärende inte kan hanteras av varken förening, Svenska Skidförbundet eller RF/SISUs distrikt, kontakta idrottsombudsmannen telefon 08-627 40 10 eller skicka e-post till idrottsombudsmannen@rf.se.

6. Om du inte vill eller vågar vända dig till idrottsombudsmannen direkt kan du använda den anonyma och krypterade visselblåsartjänsten, där idrottsombudsmannen tar emot ärenden.

UTDRAG UR BELASNINGSREGISTRET
Utdrag ur belastningsregistret är ett krav för alla som i sin ledarroll har direkt/regelbunden kontakt med barn under 18 år. Att begära in utdrag ur belastningsregistret är en del i
vårt förebyggande arbete för att skapa en trygg idrottsmiljö.

Detta gäller ledare inom föreningen, 15 år eller äldre, som har direkt/regelbunden kontakt med barn under 18 år. Det vill säga alla ledare som i sin roll vistas tillsammans med barn i träningsområden/-lokaler och omklädningsrum. Krav på utdrag gäller oavsett hur länge du har verkat inom föreningen eller hur väl vi känner varandra.


Utdraget gäller endast under ett år och är alltså en ”färskvara”, därför kommer utdrag begäras in årligen.

Så här går du tillväga

renidrott
renidrott